Gezinswerkers Stedelijk VO team
Bij het VO-team kunnen jongeren en hun gezin terecht met vragen rond opvoeden en opgroeien, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychosociale problemen, schulden, eenzaamheid, overlast en meer. Het doel van de ondersteuning is het versterken van hun eigen oplossend vermogen in hun directe omgeving, waardoor kinderen gezond en veilig opgroeien en zich voldoende kunnen ontwikkelen.
Het VO team vervult naast het gezinswerk ook de rol van kernpartner van de school.
De andere kernpartners zijn; begeleider Passend Onderwijs, de leerplichtambtenaar en de jeugdarts. Daarin is het uitgangspunt, 1 gezin 1 plan.
Elleke van Eek;e.eek@buurtteamsutrecht.nl 06-16247202.
Stephanie van der Haar; s.van.de.haar@buurtteamsutrecht.nl 06-38462685
Jeugdarts
In principe worden alle leerlingen op STIP VSO minimaal één keer bij de jeugdarts (schoolarts) opgeroepen voor een periodiek geneeskundig onderzoek. Leerlingen, hun ouders/verzorgers of docenten kunnen ook zelf een onderzoek of een gesprek aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege bezorgdheid over groei en ontwikkeling of het algemeen functioneren. De jeugdarts wordt ook ingeschakeld als een leerling vaak ziek is, of als we ons zorgen maken over de gezondheid van een leerling. De jeugdarts van STIP VSO is Veronique van Ham Borawitz. U kunt een afspraak met haar maken middels het
telefoonnummer: 030 - 286 3030 of 030 - 286 3300.
Samenwerkingsverband STERK VO
Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs van kracht. STIP VSO valt onder het samenwerkingsverband Sterk VO. Op de website www.sterkvo.nl kunt u meer lezen over de manier waarop Passend Onderwijs invulling krijgt. Doel van deze wet is dat er voor iedere leerlinge een passende plek moet zijn.
Iedere school heeft als kernpartner een Begeleider Passend Onderwijs, die ingeschakeld kan worden bij vraagstukken over passend onderwijs. Voor STIP is dat Mirjam Israëli. m.israeli@sterkvo.nl
Specifiek aanbod fysiotherapie en logopedie
Op school houden enkele fysiotherapeuten en logopedisten hun praktijk. Als leerlingen dit nodig hebben kunnen zij behandeld worden door een van hen. Dit loopt via de verzekering van de ouders. Aanmeldingen lopen via contact met de leerkracht. De school heeft een logopedist in dienst die zich naast screening (t.b.v. doorverwijzing logopedie praktijk) richt op ondersteuning en ontwikkeling van de mondelinge taal en de totale communicatie.
Jeugdtandzorg Utrecht
Jeugdtandzorg Utrecht (voorheen Tand-wiel) bezoekt onze school met de Dentalcar (tandartsbus) voor de halfjaarlijkse controle en/of behandeling van de kinderen die bij Tand-wiel zijn aangemeld. De rol van STIP is alleen het bieden van de mogelijkheid dat de tandarts op school komt.
De kinderen worden zoveel mogelijk door hetzelfde team (tandarts + assistent) gecontroleerd/behandeld. Om ervoor te zorgen dat de behandeling zo min mogelijk een belasting is voor uw kind nemen we extra tijd om te wennen, de behandeling in stappen op te bouwen en alles goed uit te leggen. Het tijdstip en de volgorde van behandeling wordt zo goed mogelijk, in overleg met de school-/groepsleiding, vastgesteld en vanzelfsprekend houden we hierbij rekening met het vaste dagprogramma van de klas/groep.
Deze service wordt geheel betaald door uw ziektekostenverzekeraar omdat kinderen tot 18 jaar vallen onder de basisverzekering. U hoeft er dus niets voor te betalen. Wel wordt aan de ouders gevraagd om toestemming te verlenen voor de halfjaarlijkse controle en eventuele behandeling bij Jeugdtandzorg Utrecht. Aanmeldingsformulieren kunt u via de administratie van de school verkrijgen.
Sportstimuleringsprogramma Speciaal Onderwijs Utrecht
Dit programma is er op gericht om leerlingen in het speciaal onderwijs zelf te laten ervaren hoe leuk sporten en bewegen is. Kennismakingsprogramma’s worden als clinics aangeboden binnen de sporturen van school.
Vanuit deze ervaring kunnen leerlingen lid worden van een sportvereniging waarbij een speciaal aanbod voor onze leerlingen geboden wordt.
Beweegwijs en Pauzesport
Beweeg Wijs en Pauzesport zetten zich in om beweging in het (speciaal) voortgezet onderwijs te stimuleren door het bieden van een kernconcept op het gebied van vrijetijdsbesteding. De methode van Beweeg Wijs speelt in op belangrijke vrije beweegmomenten van leerlingen. Hiervoor heeft Beweeg Wijs een uniek kleurconcept ontwikkeld, waarin leerlingen beter leren samen bewegen in een uitdagende en gestructureerde omgeving. Het schoolplein van de nieuwe locatie van STIP VSO Utrecht is geheel in samenwerking met beweegwijs ontworpen en ingericht.
Het team is getraind om de leerlingen te begeleiden tijdens de pauzes vanuit de beweegwijsmethodiek; Dit is een kleurenmethodiek voor het (speciaal) voortgezet onderwijs om alle activiteiten te laten aansluiten bij de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen.
Leerplicht
Een leerplichtambtenaar van de gemeente Utrecht is een van onze kernpartners. Voor STIP is dat Sarah van der Horst: sarah.van.der.horst@utrecht.nl. Zij denkt als kernpartner met STIP mee over ons beleid met betrekking tot het voorkomen van verzuim.
Iedere gemeente heeft leerplichtambtenaren, die vinger aan de pols moeten houden over het uitvoeren van de leerplichtwet. De werkwijze kan per gemeente net iets anders zijn, maar wij zijn er met zijn allen op gericht om verzuim en thuiszitten te voorkomen.
Bij teveel verzuim zullen wij eerst met ouders contact opnemen om samen ervoor te zorgen dat de leerling weer iedere schooldag aanwezig is. Als er daarna binnen vier weken toch nog teveel uren verzuimd is, zijn wij verplicht om een verzuimmelding te doen bij leerplicht van de gemeente waar de leerling woont. De leerplichtambtenaar zoekt dan samen met de school en de ouders naar een oplossing bij problemen met schoolbezoek.
BSO
Voor leerlingen van 4 tot 12 jaar kunt u terecht op de Rafaëlschool aan het Attleeplantsoen / Lanslaan. Zie ook www.rafaelschool.nl of bij de Herderschêeschool aan de Stauntonstraat. Zie: www.herderscheeschool.nl